Ze wordt dan 2 boven pari uitgegeven (zie de uitgiftepremie hierboven).
Als de marktrente gestegen is van 4 naar 5, dan zal de koers van de obligatie onder.000 euro dalen, zodat een nieuwe eigenaar van deze obligatie ook ongeveer op 5 rendement kan uitkomen.
De dan snel dalende rente remt de koersval van de aandelen.
Hou er dus rekening mee dat de prijs die je moet betalen, kan afwijken van de nominale waarde.Andersom geldt die redenering natuurlijk ook.In het algemeen kan je wel zeggen dat onzekerheid de rente in een land opstuwt omdat het aanbod van geld zal afnemen.In onderstaande afbeelding geven de groene vlakken de bedragen aan die de houder van de obligatie in de loop van de tijd gaat ontvangen.

het bepalen van de datum en de looptijd van elk opmerking />

Je kan drie fases onderscheiden: Als je obligaties koopt op de primaire markt, dus bij de uitgifte ervan, betaal je zelden precies de nominale waarde ervan.
En daarmee ook de prijs die je ervoor moet betalen of ervoor kan ontvangen.
Op het einde van de rit krijgt de obligatiehouder zijn inleg van.000 euro weer terugbetaald.
Beleggers zijn namelijk geneigd om minder risico te nemen.
De koers van de obligatie is 105,7.Dan zullen er veel mensen geïnteresseerd zijn om je obligatie over te kopen voor meer dan.000 euro die je ervoor hebt betaald.Ook de koers van obligaties schommelt elke dag.Als de rente daalt en je bent nog in het bezit van een obligatie die 4 rente geeft, zie je de waarde van die obligatie stijgen.Daalt de rente, dan stijgt de prijs van een obligatie; Stijgt de rente, dan daalt de prijs van een obligatie.Als bij een bedrijfsobligatie blijkt dat het uitgevende bedrijf slecht presteert, dan zullen de koersen van deze welbepaalde obligaties dalen.Als je een obligatie had gekocht die 4 rente betaalt, maar de rente gaat snel naar de 5, dan wordt het lucratiever om in nieuwe staatsleningen te beleggen tegen 5 dan in obligaties die maar 4 geven.

Door deze obligatie te kopen voor.282,85 is het rendement gedaald van 5 (dat gold als je hem kocht voor 5000) naar het normale marktniveau van.
Dat is dus het geval als een economie gedurende enige tijd een sterke groei laat zien.
Toch kan niemand uitsluiten dat de onderneming of de overheid die de obligatie heeft uitgegeven, op de eindvervaldag niet in staat zal zijn om je terug te betalen.

[L_RANDNUM-10-999]